top of page
  • Foto van schrijverRené Meijboom

Kennismiddag Prometheus en WireMock

Onze maandelijkse kennismiddag was deze keer gevuld met twee onderwerpen, Prometheus en WireMock advanced. Prometheus zien we steeds vaker bij onze klanten gebruikt worden en daarom is dit een goed moment voor verbreding en verdieping van onze kennis van dit monitoring platform. WireMock is al eens eerder aan bod geweest op een kennismiddag en vandaag gingen we verder de diepte in, iets wat we graag doen bij PerformanceArchitecten. Beide onderwerpen zijn als korte workshop voorbereid zodat dit als groep efficiënt opgepakt en uitgewerkt konden worden.


Prometheus is een open-source systeemmonitoring- en alerting platform dat oorspronkelijk werd ontwikkeld bij SoundCloud. Sinds de oprichting in 2012 hebben veel bedrijven en organisaties Prometheus omarmd. Het project heeft een actieve community van ontwikkelaars en gebruikers en wordt nu onafhankelijk onderhouden, los van enig bedrijf. In 2016 trad Prometheus toe tot de Cloud Native Computing Foundation als het tweede gehoste project, na Kubernetes.


Het bekijken van een aantal video’s uit de playlist ‘Prometheus Monitoring with Julius’ op YouTube heeft ons snel op weg geholpen. Julius Volz is mede-oprichter van Prometheus en hij geeft in deze video’s op een heldere manier uitleg over Prometheus. Daarnaast bevat de website prometheus.io een flink aantal docs, blogs en tutorials.


Daarna begon het hands-on gedeelte met installatie van Prometheus middels Docker. Na het verkennen van Prometheus hebben we ervaren hoe eenvoudig nieuwe ‘targets’ toegevoegd kunnen worden aan Prometheus en hebben we instrumentatie middels een sample applicatie in Go bekeken. We hebben het onderwerp Prometheus afgesloten met het maken van een Grafana dashboard waarin de metrics van datasource Prometheus zijn gebruikt. De kant en klare dashboards die geïmporteerd kunnen worden in Grafana zijn zeer handig en besparen je veel werk.


In het kort onze bevindingen: het opzetten van een Prometheus instantie, vooral met Docker, is eenvoudig. Het implementeren van monitoring met Prometheus is ook relatief simpel. Het is een efficiënt hulpmiddel met een eenvoudige integratie met Grafana en een grote, actieve community. Echter, er zijn ook enkele nadelen. De grafieken van Prometheus zijn beperkt, dus je hebt snel Grafana of een ander hulpmiddel nodig. Het aanpassen van je eigen applicaties voor Prometheus monitoring lijkt in eerste instantie eenvoudig, maar kan al snel complex worden. Bovendien is er een steile leercurve door het gebruik van Promql.Conclusie: Prometheus biedt een eenvoudige en efficiënte oplossing voor monitoring, met sterke community-ondersteuning en naadloze integratie met Grafana, ondanks een steile leercurve en complexiteit.

   

Het tweede onderwerp die middag was advanced WireMock . WireMock is een krachtige en flexibele open-source tool die is ontworpen voor API-mocking. WireMock stelt je in staat om mock-API’s te maken die echte scenario’s en API’s simuleren.


Na kort onze WireMock kennis opgefrist te hebben zijn we met een WireMock docker container aan de gang gegaan. Na het bekijken van diverse mappings zijn we de WireMock admin API gaan gebruiken. Als opdracht hebben we met behulp van een JMeter script mappings aangemaakt en weer verwijderd. Op deze manier kan bijvoorbeeld het testen met mocks in een pipeline gerealiseerd worden. Verder hebben we WireMock cloud (hosted versie van WireMock ), libraries en templates bekeken.


Onze bevindingen: WireMock is een gebruiksvriendelijke, open-source tool met handige functies zoals on-the-fly definitie creatie en kant-en-klare stubs via WireMock Templates. Echter, de functionaliteit is simpel (beperkt), de cloudversie kan kosten met zich meebrengen, en de documentatie en kwaliteit van de templates kunnen beter. Conclusie: ondanks enkele uitdagingen, biedt WireMock een gebruiksvriendelijke, veelzijdige en kosteneffectieve oplossing voor het simuleren van API’s.


We hebben de dag afgesloten met een gezamenlijke maaltijd en kijken terug op een leuke en leerzame kennismiddag met Prometheus en WireMock waarin we in korte tijd heel veel geleerd hebben over dit monitoring platform en deze mocking tool.

 

30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page