top of page
  • Foto van schrijverMarc Koper

Workshop ‘Stop de Magie!’ bij Qquest

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023


In het kader van de 4e techday van Qquest heeft Chris met ondersteuning van HenkJaap een workshop gegeven. Basis was de presentatie en demo ‘No more magic’ van Bas en Chris, welke al een groot succes was op de TestAutomationDay en TestNet.



Centraal bij het onderwerp ‘No more Magic’ staat het idee dat er bij een samenwerking in een Agile team geen ruimte is voor ‘eilandjes’ en onderlinge onduidelijkheden, waarbij het soms wel lijkt alsof collega’s magie gebruiken. Er komen verschillende methodes, talen en tooling bij elkaar, welke aan te passen zijn aan de door het team gebruikte technieken. In dit geval gebruikten we Specflow in combinatie met selenium en Visual Studio op een C# omgeving.


Doel van de workshop was de deelnemers te introduceren in hoe je Gherkin gebruikt en hoe je met deze manier van werken een eenheid in je team afdwingt. Iedereen kan op zijn eigen abstractie niveau werken in dezelfde omgeving en zien wat de status van een project is. Hierbij zijn feature files, glue code en design patterns als het page object pattern en fluent interface aan bod gekomen.


We hebben genoten van het enthousiasme en de werklust van de deelnemers, waarbij in relatief korte tijd toch veel van de stof aangeraakt is. De oefeningen zijn grotendeels afgemaakt met hier en daar wat coaching on the job en de deelnemers hebben door in groepjes te werken elkaars en hun eigen kennis weer verbreed. Lees ook hun eigen ervaringen!


Aan het einde van de workshop ontstond er nog een inspirerende groepsdiscussie, waar de deelnemers naast hun enthousiaste feedback nog enkele goede vragen stelden, welke met voorbeelden uit de praktijk zijn beantwoord en toegelicht. Tot slot heeft Chris een link gedeeld met daarop alle opdrachten, de antwoorden en een setting van de installatie waarbij de opdrachten uitgewerkt zijn. Zo kunnen de deelnemers hun goede werk thuis of op hun opdracht verder in de praktijk brengen.


Al met al een zeer geslaagde workshop. Nogmaals bedankt Qquest voor de enthousiaste inzet!



7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page