top of page
  • Foto van schrijverBas Dam

Wat is het Bug Filter?

Bijgewerkt op: 7 nov. 2023


Een algemeen gedeelde opvatting over het doel van testen binnen software ontwikkeling is “het tegenhouden van bugs en het afdekken van risico’s”. Over hoe dit vervolgens het best valt te organiseren, bestaan er echter vaak veel meningsverschillen.


In deze 2 minute snack sta ik graag even stil bij een inzicht dat verhelderend werkt in deze discussie, vooral wanneer het budget van belang is… Altijd dus. Mijn dank hiervoor gaat mede uit naar Katrina Clokie, via wie ik de term ‘Het Bug Filter’ als eerste heb gehoord.


De Test Automatiserings Piramide van Cohn/Crispin/Huggins kennen we ondertussen allemaal wel. Maar juist op de plek waar er beslissingen gemaakt worden op budgettair vlak, komt deze piramide nogal abstract over. Een veelgehoorde uitspraak is dan ook, “ja, maar als je de frontend test, dan test je indirect ook de backend toch”? Dit heeft dan vaak als uitkomst dat de, in mijn ogen foute, conclusie luidt: “Alleen (geautomatiseerde) testen op de frontend zou voldoende moeten zijn”.


Wij hebben het daarom graag over het Bug Filter. Deze wordt soms gevisualiseerd als een omgekeerde test piramide, maar in dit geval stellen we de Build en Deployment Pipeline als een echte pijplijn voor. Elke code check-in start links, gaat door de pijplijn en komt er rechts als het product uit. Om te controleren of de kwaliteit voldoende is kunnen we zoveel filters plaatsen als we willen. De zogenaamde bugfilters. Ze bestaan in drie soorten:


De Filters

Als eerste hebben we high-speed filters: Ze zijn snel te plaatsen, ze veroorzaken nauwelijks oponthoud wanneer het product passeert en ze zijn ook nog eens goedkoop.


Dan hebben we standaard filters: Ze houden een aantal bugs tegen die niet worden tegengehouden door de high-speed filters, maar ze zijn wat lastiger te plaatsen, ze veroorzaken wat oponthoud in de pijplijn en ze zijn behoorlijk duur.


Als laatste hebben we ultra-de-luxe filters. Deze zijn nog veel lastiger te plaatsen, ze zorgen voor veel oponthoud en zoals de naam al verraadt zijn ze ook nog eens schreeuwend duur. Waarom je deze aan zou willen schaffen? Nou, omdat ze bugs tegenhouden die niet worden afgevangen door de andere twee filters.


De Case

Stel je staat in de plaatselijke Bouw-en-Laat-Los winkel (wij hebben alles voor uw build proces) met een budget van 1000 euro. De filters komen met een respectievelijke prijs van 1, 10 en 100 euro. Wat is dan de beste inkoopstrategie?


Het Bug Filter gevisualiseerd op de Build Pipeline


Inkoop Strategieën

We kunnen 10 ultra-de-luxe filters kopen en daarmee houden we inderdaad 5 bugs tegen. Maar 3 ervan hadden we ook kunnen tegenhouden met een high-speed filter, 1 met een standaard filter en inderdaad, 1 hadden we nooit kunnen tegenhouden zonder een ultra-de-luxe filter. De vraag is: Hoeveel bugs hebben we níet tegen kunnen houden?


Een andere strategie is eerlijk verdelen: we verdelen het budget (350/350/300) over de verschillende filters voor respectievelijk 350, 35 en 3 filters. Hiermee houden we 87 tegen met het high-speed filter, 6 met het standaard filter en 1 met het ultra-de-luxe filter. Een veel betere score!


Of een voortschrijdend inzicht benadering: We kopen net zoveel high-speed filters in totdat we zien dat extra filters niet meer zoveel zin meer hebben. Vervolgens doen we dat met de standaard filters en daarna met de ultra-de-luxe filters. Dit past ook beter bij een Agile aanpak; het maken van geautomatiseerde testen doe je tijden het ontwikkelproces, niet achteraf.


Filters en Testen

De drie filters staan hier natuurlijk voor unit testen, systeem-en-integratie testen, en de functionele acceptatie testen. Maar praten over “Bug Filters” in plaats van “test soorten” laat veel duidelijker zien waarom alleen frontend automation vaak geen verstandige keus is. Een gebalanceerde benadering biedt better-bang-for-buck, is sneller te bouwen en geeft tijdens build tijd sneller resultaat. Combineer dat met een verstandige plaatsing in de pijplijn en het juiste moment van plaatsing, en je hebt die snelle feedback loop waar al die Continuous Delivery experts het altijd over hebben.


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


bottom of page