top of page
  • Foto van schrijverArjan Luiten

Impact tooling op performance: Dynatrace

Bijgewerkt op: 7 nov. 2023


In deze blog geef ik kort de resultaten weer van een onderzoekje dat ik bij één van mijn laatste opdrachten heb gedaan naar de impact van het gebruik van de tool Dynatrace op de infrastructuur waar het op draait. Mocht je gebruik maken van tooling als Dynatrace of op een andere manier geïnteresseerd zijn in performance denk ik dat je dit zeker interessant vindt.


Mijn onderzoekje focuste op java agents die draaiden op Websphere Application Servers.


Ik keek vooral naar de impact op CPU en responstijden. Bij de responstijden heb ik me gefocust op 2 veelvoorkomende transacties.


Ik heb testjes gedaan met de volgende settings:

  • Dynatrace uit;

  • Dynatrace aan met default settings;

  • Dynatrace aan zonder Exception Sensor Pack;

  • Dynatrace aan zonder Exception Sensor Pack en Auto Sensors resolution level LOW.

NB! De resultaten zoals hieronder besproken, hebben betrekking op de applicaties die ik geraakt heb met mijn testen. Deze resultaten zijn niet zomaar te generaliseren.


De eerste ronde testen hadden betrekking op de settings bij de eerste 3 bullets. Hieronder mijn bevindingen:

  • Exception Sensor Pack uitzetten zorgt voor een afname van meer dan 50% van geïnstrumenteerde sensors.

  • Exception Sensor Pack lijkt geen invloed te hebben op de responstijden.

  • CPU usage neemt minimaal af bij disablen Exception Sensor Pack

  • Dynatrace zorgt voor een toename in gemiddelde responstijd van circa 10 ms (we hebben het over responstijden van normaal 100 en 190 ms).

  • CPU usage toename van een specifieke applicatie nam relatief 25% toe met dynatrace aan (35% à 44%).

In een tweede ronde testen is samen met een Dynatrace specialist gekeken naar manieren om te zorgen dat de overhead omlaag ging; in ieder geval voor de applicatie waar ik zo’n grote impact had gezien.


Hierbij was ook de Dynatrace specialist aangehaakt. Het enige verschil met voorgaande testen was dat de resolution level van de Auto Sensors van MEDIUM op LOW werd gezet.


Als we dan kijken naar de verschillen tussen Dynatrace uit en deze settings (Auto Sensors op Low en Exception Sensor Pack uitgeschakeld), dan zien we het volgende:

  • De relatieve toename van CPU usage is met slechts 2% afgenomen (25% à 23%).

  • De gemiddelde responstijden van de 2 transacties die ik in de gaten hield, zijn op een paar milliseconden na gelijk aan de andere Dynatrace metingen.

Een volgende stap zou kunnen zijn om nog meer Sensor Packs uit te zetten. Het gevaar bestaat dan wel dat er een kans is dat je dingen gaat missen.


Een boodschap van de Dynatrace expert: het gebruik van Dynatrace komt met een trade off. Niet verrassend natuurlijk, maar stel jezelf dus de vraag of die trade off acceptabel is ten opzichte van de voordelen van deze tool in de situatie waarin je hem gebruikt.


Zo wordt bijvoorbeeld ook de overhead van applicatie logging geaccepteerd vanwege de voordelen die het biedt.


Wat ik al aangaf: de resultaten hierboven hebben betrekking op mijn specifieke situatie. De resultaten kunnen verschillen per applicatie en mogelijk ook afhankelijk zijn van de gebruikte infrastructuur. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen met Dynatrace en dan vooral of er ook impact was op performance.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page