top of page
  • Foto van schrijverRené Meijboom

Ervaringen Performance.Now() 2019

Bijgewerkt op: 9 nov. 2023


Afgelopen 21 en 22 november is de tweede Performance.Now() conferentie gehouden. Onze collega René Meijboom (RM) was erbij. Vanuit PerformanceArchitecten (PA) hebben wij hem kort wat vragen gesteld over zijn ervaringen. Benieuwd? Lees dan snel verder!


Ha René. jij bent bij de Performance.Now() conferentie geweest. Wil jij in het kort vertellen wat de conferentie inhoudt?


RM: Performance.Now() is een conferentie toegespitst op web performance cq FrontEnd performance. Het is een single track conferentie met een keur aan gerenommeerde sprekers op dit specifieke vakgebied.


PA: Klinkt goed. Voor welk publiek is het in jouw ogen interessant?


RM: FrontEnd performance is een onderwerp dat steeds belangrijker wordt omdat er steeds meer gebeurt en steeds meer mogelijk is in bijvoorbeeld de browser. Maar keuzes die hierbij gemaakt worden hebben vaak veel invloed op de performance van een website of applicatie. Dan kan het aan de achterkant nog zo goed geregeld zijn, maar heeft de eindgebruiker nog steeds geen goede gebruikerservaring. Dit kan dan weer resulteren in een lagere conversion rate of ontevreden klanten. Maar om even op je vraag terug te komen.. Ik denk dat het interessant is voor zowel ontwikkelaars als (performance) testers in organisaties waar een goede performance voor eindgebruikers key is. En dat zijn er heel veel..


PA: Dank, duidelijk denk ik. En wat heb jij met FrontEnd performance?


RM: Bij mijn huidige klant (een grote Nederlandse bank, red) is een goede performance van webapplicaties van groot belang. Jaren geleden waren wij al bezig met ‘the last mile’ bijvoorbeeld. Hierbij keken we naar responstijden, hoeveel mensen er gelijktijdig kunnen werken en de perceptie van snelheid. Hierover heb ik ook eerder al geblogd. Zie: Frontend-performance-meting-als-aanvulling-op-de-traditionele-manier-van-performancetesten. Verder is het een onderwerp wat ik interessant vind, waarin ik me graag verdiep en wat volgens mij steeds belangrijker gaat worden.


PA: Interessant, dank je wel. Kan je kort weergeven wat jou ervaringen waren?


RM: Zeker, graag. Over het algemeen genomen waren de presentaties van goed niveau en er zijn veel aspecten aan bod gekomen. Henri Helvetica verzorgde de Keynote waarin hij de 14 regels voor snellere web sites van Steve Souders (auteur van “High Performance Web Sites”) opnieuw tegen het licht hield. In hoeverre houden zijn aanbevelingen van meer dan 10 jaar geleden nog stand. Een interessante keynote die duidelijk maakte dat ondanks dat de (web)wereld in 10 jaar flink veranderd is, een hoop regels nog steeds gelden.

Het gaat te ver om alle sprekers afzonderlijk te benoemen, maar met name de presentaties van Tammy Everts (CEO SpeedCurve) over “the 7 Habits of Highly Effective Performance Teams” and Tim Kaldec (consultant) over “When JavaScript Bytes” spraken mij zeer aan. Zonder de overige sprekers te kort te doen, zijn ook de presentaties van Ilya Grigorik (Google), Harry Roberts (Consultant) en Stuart McMillan zeer de moeite van het terugkijken waard.


PA: Top. Kunnen we de praatjes nog ergens terugvinden? RM: Ja, alle video´s en slides van de conferentie zijn terug te vinden op de website perfnow.nl.


PA: Fijn. Goede tips. Verder nog take aways?


RM: Wat mij opviel is dat er meer aandacht voor de conferentie leek te zijn vanuit ontwikkelaars dan vanuit de performance test hoek. Zeker goed om te zien dat er vanuit Dev dus blijkbaar veel aandacht is voor performance, maar ik denk dat het zeker ook goed en interessant is voor performance specialisten.


PA: En, volgend jaar weer?


RM: Ja, als het even kan zeker. En een tip voor iedereen: Als je dan toch op de website perfnow.nl  bent om de presentaties te bekijken, schrijf je dan gelijk in voor volgende jaar want het is zeer de moeite waard!


PA: Super. Dank voor je tijd.


Tot slot: woor iedereen die vragen heeft of gewoon wat meer weten wil, neem gerust contact op!

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page